De eerste 'loop' schoentjes. Waar let je op?

Hoera, je dreumes loopt! Wat een prachtig moment is dat, maar ook een mooi moment voor de eerste loopschoentjes. Maar waar let je op bij het kopen van deze schoentjes?

De eerste stapjes
Uiteraard is het niet nodig om direct naar de winkel te rennen, wanneer je kindje de eerste stapjes gezet heeft. Juist het lopen op blote voeten wordt in het begin aangeraden, aangezien ze dan het meeste grip hebben. Ook kunnen de voeten en tenen zich vrij bewegen, waardoor de spieren in de voetjes zich goed ontwikkelen. Is het toch te koud aan de voeten, dan kun je sokjes of slofjes met een goede anti-slipzool aantrekken. Die zijn zeer geschikt voor eerste periode.

Naar buiten...
Als je met je kindje de eerste stapjes buiten gaat zetten, is het hoog tijd om goede eerste loopschoentjes te kopen. Je zal geneigd zijn, stevige schoenen te kopen, maar dat is voor nu nog niet verstandig. In deze periode moeten de voetjes nog vrij kunnen groeien en ontwikkelen.

Het is belangrijk dat je de balans vindt met ondersteuning en flexibiliteit. Geef die voetjes de ruimte om te ontwikkelen. Hoe steviger de schoen, hoe instabieler je kindje staat en dus sneller zal vallen.

Eerste schoentjes kopen
Bij het kopen van schoenen kijkt met in eerste instantie naar hoe ze eruit zien. Hoe leuk de schoentjes ook kunnen zijn, probeer de focus op het comfort te houden!

Hier kun je op letten bij het kopen van de eerste schoentjes:
* Soepel materiaal
Het is belangrijk dat de schoentjes van soepel materiaal gemaakt zijn. Zoals: leer, suede of canvas. Deze materialen zorgen er extra voor dat de schoenen kunnen 'ademen' en zo de voetjes kunnen afkoelen. Dit voorkomt dan ook zweten!

*  Flexibele zool
De zool moet kunnen meebewegen met de natuurlijke bewegingen van de voeten van je kindje en zal dus redelijk flexibel en buigzaam moeten zijn. Zo is een zool van rubber of leer aan te raden.

* Juiste pasvorm
Als je opzoek gaat naar de juiste pasvorm, moet je erop letten dat er genoeg ruimte overblijft rondom de tenen en dat het juist steviger is rondom de enkel en hiel. Zo kunnen de voetjes niet verzwikken of verschuiven in de schoentjes.

* Juiste maat
Let goed op dat je de schoentjes wel in de juiste maat koopt, hoe verleidelijk het ook is om 'op de groei' te kopen. Hierbij is de kans groot dat de schoentjes te weinig ondersteuning bieden.

* Sluiting
Er zijn verschillende soorten sluitingen, zoals; veters, klittenband, ritsen en gewone instappers. Het voordeel dat veters en klittenband hebben ten opzichte van de andere 2 mogelijkheden, is dat je ze strak kunt aantrekken, waardoor deze schoentjes vaak meer stevigheid en ondersteuning bieden.

Welke schoenmaat heb je nodig?
Zo heb je schoentjes aangeschaft en zo zijn ze alweer te klein. Meet dus regelmatig de schoenmaat van je kindje.

Maar hoe weet je nou wat de juiste schoenmaat is?
De regel is dat jouw vinger achter in de schoen moet passen terwijl je kindje de schoen aan heeft. Of gebruik deze voetjesmeter.

Ook zou je de binnenzool uit het schoentje kunnen halen om te checken of de schoen nog past. Plaats je kindje met beide voetjes op de binnenzolen, met de hak op het achter-uiteinde van de zool. De teentjes van je kind mogen dan niet te dichtbij, op of over de rand van de zool komen. Als dit wel zo is, dan is de schoen te klein.