Babykleding wassen. Hoe doe je dat?

Het wassen van nieuwe babykleding hoort erbij. Maar op hoeveel graden was je babykleding? Wel of geen wasverzachter? Kun je elk wasmiddel gebruiken?

Wassen voor het dragen!
Het is heel belangrijk om de babykleding voor het gebruik eerst te wassen. Dit kan onzin lijken, want de kleding is toch nieuw?! Maar in nieuwe kleding kunnen stoffen zitten die een irriterende werking hebben op de huid van je kindje. Zorg dus dat je alles gewassen hebt voor je kindje het aan krijgt.

Welk wasmiddel gebruiken?
Een pasgeboren baby is heel gevoelig en het kan dus gebeuren dat je baby allergisch reageert op regulier wasmiddel. Voorkeur gaat uit naar wasmiddel zonder parfum. Denk bijvoorbeeld aan Neutral, maar ook is tegenwoordig speciale babywasmiddel te koop.

Wel of niet babykleding wassen met wasverzachter?
Wasverzachter is niet aan te raden vanwege de geur- en kleurstoffen die de gevoelige huid van je baby kunnen irriteren. Was hierom dus zonder wasverzachter of zonder deze toevoegingen.

Hoe kan ik het beste mijn wasmachine schoonhouden?
Een wasmachine is niet schoon doordat deze meerder keren per week draait! Jammer genoeg houdt je de machine zo niet echt schoon. De stofdeeltjes die uit jouw kleding komt kan blijven plakken in de trommel, waardoor het weer op de kleding van je baby terecht komt.

Het is dan ook goed om 1x in de zoveel tijd de wasmachine leeg te laten draaien op 90 graden.

Op hoeveel graden was je de babykleding?
Babykleding is prima te wassen op 30 graden. Je zou denk, hoe hoger de temperatuur, hoe beter het is, aangezien er meer bacteriën worden gedood. Toch wordt er afgeraden om op 60 graden te wassen, want dan bestaat er een te grote kans dat de kleding te veel krimpt. Beddengoed daarentegen kan natuurlijk wel op 60 graden gewassen worden.

Lees goed de labels in de kleding voordat je de kleertjes gaat wassen.

Hoe was ik het beste knuffels en dekentjes?
Ook knuffels en dekentjes worden aangeraden te wassen voor het eerste gebruik. Dit kan met een voorzichtig handwasje of misschien heb je een speciaal programma op je wasmachine hiervoor. Ook knuffels en dekentjes liggen vaak langer in de winkel en zitten dan vaak onder de stof, zonder dat je dit werkelijk ziet.

Babykleding strijken?
Het strijken kan eventueel achter gebleven bacteriën doden. En het hangt mooi in de kast!

TIP: Zorg ervoor dat je de babykleertjes voor 37 weken zwangerschap hebt gewassen. Het kan vanaf nu elk moment gaan gebeuren, dat je kindje komt.