Wat moet ik aan babykleding in huis hebben de eerste weken?

Het is een flinke uitdaging om de juiste maat babykleding te kopen. Helemaal omdat je niet weet hoe groot je kindje is als hij/zij geboren wordt en misschien weet je zelf het geslacht nog niet. Ondanks dat zal je babykleding moeten hebben liggen voor de eerste weken.

Bij voorkeur moeten de babykleertjes comfortabel zijn en gemaakt van natuurlijke zachte stoffen, zoals:
- wol
- katoen
- badstof

Deze stoffen nemen vocht (zweet) op, in tegenstelling tot synthetische stoffen die dat niet doen.
Denk ook aan rekbare kleding, aangezien deze gemakkelijker aan en uit te trekken zijn. Stugge stoffen zoals denim zijn de eerste weken minder geschikt. Ook zijn babykleertjes met een capuchon niet prettig voor de baby, aangezien hij/zij voortduren op een bobbel ligt.

Wat moet je zoal hebben liggen voor jou pasgeboren baby?
Bedenk van te voren hoe vaak jij denkt te gaan wassen, aangezien pasgeboren baby's regelmatig spugen en hierdoor dus regelmatig omgekleed moeten worden.

Het is verstandig om in ieder geval de volgende babykleding minimaal in huis te hebben.

* 6x rompertjes
Ongeveer elke baby draagt een romper. Een romper dient ervoor dat de baby rond de buik en rug bedekt is, zodat hij/zij niet onnodig lichaamswarmte verliest. Ook houdt een romper de luier op zijn plek en is het praktisch om schoon te maken, wanneer nodig. Neem bij voorkeur omslagrompers, omdat deze super eenvoudig aan en uit te trekken zijn. Het is veel minder gedoe voor jezelf, maar ook voor je baby.

* 6x bovenkleding, t-shirts - truitjes (afhankelijk van seizoen)
Denk hierbij aan T-shirts en truitjes. Dit is afhankelijk van het jaargetijde waarin de baby wordt geboren.

* 6x broekjes

Koop comfortabele broekjes, zoals joggingbroekjes of sokbroekjes. Dit soort broekjes zitten het lekkerst en met sokbroekjes, houdt de baby lekkere warme beentjes, doordat de sokken aan de broek vast zitten.

* 4x sokjes
Een pasgeboren baby heeft een schoenmaat/sokmaat van 10-12. Over het algemeen staat de maat niet vermeld, maar juist voor een baby van hoeveel maanden deze geschikt zijn. Zo staat er bijvoorbeeld in dat de sokjes voor baby’s van 0 tot 3 maanden geschikt zijn. 

* 1x jasje/vestje (afhankelijk van seizoen)
Het is belangrijk dat een pasgeboren baby lekker warm blijft. Kijk goed naar het jaargetijde en stem hierop af wat je nodig hebt.

* 2x katoenen mutsjes
Het grootst deel van je warmte verlies je via het hoofd en zo ook bij je baby. Een babymutsje helpt hierbij. Het voordeel van een katoenen mutsje is dat deze zacht en goed ademend is.